zondag 12 januari 2014

Tutorial speendoekje

Nodig: Vier stukjes katoen van 10x10 cm. Een stuk badstof van 18x18 cm. Verschillende lintjes (labels). Een stuk veter, ook van katoen, om de speen aan vast te maken.  Eventueel strijkletters om het doekje mee te customizen. 1. Was altijd alle stof eerst, zeker als het iets wordt wat later ook vaak gewassen zal worden, zoals een speendoekje. Dan zal de stof later niet meer krimpen. 
Voor dit doekje gebruik je vier bij elkaar passende groene stofjes, en creme-kleurige badstof. Nog niet gestreken

2. Naai twee stukjes groen aan elkaar, en de andere twee ook. Daarna kun je de naad aan de achterkant open te strijken. Hierdoor wordt het werk mooi plat. Door de naden plat te strijken,
ziet het werk er netjes uit. Open gestreken


3. Dan ga je verder met het stuk badstof. Speld er alle stukjes lint op, inclusief eventueel het labeltje met je naam. Daar bovenop leg je het lapje met de groene stukjes stof.  Met de goede kanten op elkaar! En de linten dus ertussen. Als je de spelden naar buiten laat uitsteken, kun je ze er tijdens het naaien makkelijk uithalen. 


4. De hoek waar je het speenkoordje aan vast maakt, knip je schuin af. Hierdoor kan je in een rechte lijn het koordje goed vastzetten. Stik de twee lapjes op elkaar, maar laat aan een kant een stuk open, om te keren. Dat is op deze foto de bovenkant. Zoals je ziet, zitten aan die kant de lintjes wat meer naar buiten. 

5. Knip de hoekjes schuin af, zodat als je het werk keert, dit er netter uit ziet, en er geen geprop met stof ontstaat. Keer daarna het werk door de opening (boven). Doordat je de hoekjes af hebt geknipt, kun je de hoekjes ook goed keren.
6. Stik nu rondom. Begin net voor het stukje waar het speenkoord zit, stik helemaal rondom, en ga dan nog eens over het stukje waar het speenkoord aan vast zit. Dit om het extra vast te zetten. 

7. Eventueel kun je er nu de letter J op strijken. Deze letters zijn bij stoffenwinkels te koop (en vast ook op internet), en heel makkelijk te bevestigen. Hierdoor wordt een kraamkadootje nog persoonlijker!

Het eindresultaat!!

Geen opmerkingen: